#Evernotecollection : Webclipper · Alles Onthouden

#Evernotecollection : Webclipper

Een van de meest krachtige onderdelen van Evernote is de mogelijkheid om onderdelen van een webpagina met en zonder opmaak op te slaan en te organiseren. Voor onderzoek of inspiratie is de webclipper een goede extensie om in je browser te hebben. In dit artikel leg ik uit hoe je de webclipper kunt gebruiken, welke mogelijkheden er zijn en hoe je hem instelt voor makkelijk gebruik.

webclipper_1Net als met veel andere installaties van Evernote is de webclipper helaas niet in alle browsers gelijk. De installatie en gebruik is veelal hetzelfde maar sommige verbeteringen in het ontwerp en bijvoorbeeld sneltoetsen wordt op één platform sneller uitgerold dan andere platformen. In dit artikel geef ik de uitleg over de meest geavanceerde webclipper, die nu is te gebruiken in Google Chrome. Maar veel functionaliteit is eveneens in de webclippers voor andere browsers te vinden.

Installeren van de extensie

Installeer de Evernote webclipper op al je favoriete webbrowsers. De installatiepagina van de webclipper herkent met welke browser je bezoekt en zal direct de juiste versie aanbieden. Er zijn browser extensies voor alle grote webbrowsers: Chrome, Safari, Firefox, Internet Explorer en Opera. Het mooie van de webclipper is dat je delen van een webpagina kunt bewaren inclusief webadres. Tevens heb je de keuze om de originele opmaak te behouden, een selectie te bewaren of een vereenvoudigde weergave van de pagina op te slaan. Zoals al eerder gezegd verschillen de functionaliteiten per webbrowser. Internet Explorer stuurt de knipsels rechtstreeks naar het lokaal geïnstalleerde Evernote voor Windows. De knipselextensies voor Chrome, Safari en Opera hebben meer mogelijkheden.

Na de installatie dien je eenmalig in te loggen via de webclipper in Evernote. Met deze gegevens kan de webclipper je notitieboeken en tags ophalen en gebruiken voor het zogenaamde “Smart Filing”. Hiermee tracht Evernote al vooraf te bepalen waar en met welke labels je een knipsel zou willen opslaan. Hoe meer je dit gebruikt, hoe slimmer Evernote wordt en je betere aanwijzingen geeft voor opslag.

Dagelijks gebruik

Je zult merken dat je de webclipper op allerlei manieren kunt gebruiken in je dagelijkse online aanwezigheid. Er zijn verschillende redenen om een webpagina te bewaren in Evernote:

Als je klikt op het olifantlogo in je browser zal de extensie de webpagina scannen en proberen te voorspellen wat je wilt bewaren. Bij een artikel gaat Evernote er van uit dat je de tekst wilt bewaren en niet de navigatie en banners. Je krijgt in het scherm hints te zien welk deel van de pagina Evernote bewaart. Met de pijltjes toetsen kun je deze selectie aanpassen. Evernote suggereert de titel van de webpagina als titel voor de notitie die je nog kunt aanpassen. Op basis van andere notities kan Evernote een suggestie doen voor een notitieboek en labels voor het nieuwe knipsel. Tevens kun je nog eigen tekst intypen bij je knipsel alvorens je hem opslaat. Na het knippen zie je in je scherm verwante notities uit Evernote om gerelateerde, mogelijk relevante informatie direct te zien. Zo krijgt hetgeen je zojuist hebt opgeslagen direct meer context in Evernote.

In onderstaande video zie je alle functionaliteit nog eens goed in beeld met de nieuwe webclipper van Google Chrome.

https://www.youtube.com/watch?v=QyuAn1Z_7uM

Sneltoetsen in de extensie

De webclipper is in Google Chrome is sterk verbeterd en heeft een meer gestroomlijnd design. Daarnaast heeft de webclipper een aantal sneltoetsen die voor power users onmisbaar zijn om snel en efficient een artikel op te slaan. Via de opties van de extensie (rechtermuisknop op de extensie > opties) krijg je de mogelijkheid om de sneltoetsen te bekijken en zelf in te stellen. De belangrijkste sneltoetsen die je zou moeten onthouden zijn

Een compleet overzicht van de sneltoetsen zie je in onderstaande gallerij

[gallery type=”slideshow” link=”none” ids=”189,190,191”]

Delen van knipsels en herinneringen

webclipper_5 Ik heb de optie standaard uit staan want ik merk dat het niet in mijn workflow past, maar het kan voor jou zeker van waarde zijn. Als je in de opties aanvinkt “Na opname” > “Laat het succesvolle knipseldialoog zien”, dan krijg je de mogelijkheid om je knipsel direct te delen met anderen via e-mail, Linkedin, Facebook of Twitter. Tevens kun je direct een link krijgen naar de gedeelde notitie. Tenslotte kun je een herinnering instellen, bijvoorbeeld bij een bladwijzer, om deze nog eens te bezoeken op een later tijdstip.

Hoe gebruik ik de webclipper?

Ik gebruik de webclipper voornamelijk om bookmarks op te slaan en artikelen voor projecten en als leesmateriaal. Ik hoef niet per se het artikel in de originele opmaak te zien, als alles maar goed leesbaar is. Ik werk als volgt

Dit is voor mij de meest efficiente configuratie van de webclipper. Uiteraard is het voor iedereen verschillend. Ik heb meerdere instellingen geprobeerd en dat zou jij net zo moeten doen om voor jou de beste methode te vinden.

Webclipper en screenshots

De webclipper heeft mooie functionaliteiten van het stand alone programma Skitch overgenomen en wel de mogelijkheid om screenshots van webpagina’s te maken en deze direct te annoteren. Met de keuze “Schermafbeelding vastleggen” krijg je de optie om een volledige schermopname te maken of met de muis een deel te selecteren. Direct daarna heb je een palet van annotatiemogelijkheden om je schermafbeelding van opmerkingen, aandachtspunten en vragen te voorzien. Voor ontwerptrajecten en inspiratie is de schermopname ideaal. Je kunt heel makkelijk je ideeën overbrengen met stickers, pijlen en teksten. De opgemaakte afbeelding kun je direct delen met je collega’s of via email of andere kanalen delen met anderen in je team.

Tips

De webclipper is nog verre van perfect. Zo zou ik het prettig vinden als de werking en het uiterlijk in alle browsers gelijk is. Tevens zou het mooi zijn om te kunnen wisselen van gebruikersaccount in de webclipper.

In een volgend artikel zal ik specifiek aandacht besteden aan mobiele webclippers voor iOS en Android.